Kizárólag fehérbort adó borvidék. Száraz borai magas savtartalommal, összetett, jellegzetes illatokkal bírnak, sokszor kemények, de elegánsak. Ha késői szüretből, főleg ha túlérésből származnak, célszerű azokat három-négy éves korukig elfogyasztani. A nem túlérett, csak a teljes érésben, botritiszes bogyók nélkül szüretelt szőlő száraz bora nagy értékű, évtizedes potenciállal bír.
Tokaj termelői ma már olyan nagy számban kínálnak különleges minőségű borokat, ami szinte lehetetlenné teszi a teljes felsorolást. Így a teljesség igénye nélkül álljon itt néhány kitűnő termelő neve:
Béres, Szőlőbirtok, Gróf Degenfeld, Tokaj Hétszőlő, Disznókő, Szepsy István, Barta Pince, Demetervin, Kikelet – Berecz Stephanie, Holdvölgy, Dereszla, Andrássy Pincészet, Tokaj Nobilis, Bott Judit, Homonna Attila, Demeter Zoltán, Sauska Tokaj, Alana Pincészet, Royal Tokaj, Lenkey Géza és mások.
Forrás: Dr. Mészáros Gabriella - Kalandozások a hazai borvidékek körül
A Furmint magas alkoholtartalmú bor, illata határozott, benne nagyon gyakran körte, birs, citrusok, alma és szegfűszeg keveredik. A vulkáni talaj adta mineralitás mellett, a bor lényegét adó savgerincének és testességének köszönhetően hosszan eltartható.
A Zsadányi Szőlőbirtok története egy tokaji kirándulással kezdődött 2000-ben, amikor még a Balaton-felvidéken keresgéltünk nyaralót a családnak. Az első tokaji látogatást azonban hamarosan komolyabb lépések is követték, hiszen egy pillanat műve volt megszeretni Tállyát és a környékét. A házhoz errefelé szőlő is jár, már a kezdetekkor 15-20 hektár volt a birtok mérete, amelyet még elsősorban gazdasági befektetésként kezeltünk.
5-6 év alatt a borvidék annyira a család életének részévé vált. A folyamatban komoly szerepet játszott az első dűlős borunk, a Görbe 2006-ból. Ez a bor indított el minket azon az úton, hogy feltérképezzük, megismerjük a korábban magas presztízsű, kiemelkedő adottságú tállyai dűlőket. Ennek érdekében egyre nagyobb hangsúlyt fektettünk a területekre, és egyre tudatosabban alakítottuk a birtok összetételét.
A többtagú családi pince együttes a XVII.-XVIII: században épült és mintegy hatszáz hl bor hagyományos, tölgyfahordós érlelésére alkalmas. Az érlelés ideális körülményit a vastag riolittufa falak, az évszázados nemespenész (Cladosporium Cellare) és az állandó 10-11 celsius fok hőmérséklet biztosítja.
A pincében hangulatos borozó van kialakítva, ahol 35 fő egyidejű vendéglátása lehetséges. A vendégek többfajta furmint, hárslevelű, muskotályos, szamorodni és aszú borokat kóstolhatnak.
Családi gazdálkodásunk első tőkéje 1969-ben került elültetésre. Jelenleg 7 ha-on termelünk szőlőt, 3 település 6 dűlőjében. A területek Vulkanikus hegyvonulaton helyezkednek el, ezért agyagásványokban, kvarcban, zeolitban gazdag talaj biztosítja a mineralitását a boroknak. Időjárásunkat a meleg nyár, hosszú ősz és a hűvös tél jellemzi.
Szőlőfajtáink Furmint és Hárslevelűből áll. A furmint bora általában magas savtartalmú, de gondos szőlészeti munka mellett savai elegánsak. Illata határozott és kisebb koncentrációnál is fajtajelleges. Benne nagyon gyakran körte, birs és szegfűszeg keveredik. A vulkáni talaj adta mineralitás mellett a bor lényegét adó szép savai inkább azokat érintik meg, akik már a borok adta magasabb élményeket is képesek feldolgozni.
A 20 hektáros szőlőbirtok páratlan helyen terül el. Panorámáját a tokaji Kopasz-hegy Tarcalt érintő, déli fekvésű nyúlványa teszi pazarrá. A ma is szőlőtáblákkal övezett birtok – levéltári források szerint – hajdanán az Andrássy grófok birtoka volt. Szőlőterületeik kivétel nélkül első osztályú, híres történelmi dűlőkben találhatóak. Az ültetvények nagy része negyven éves vagy még öregebb. Az öreg tőkékhez főborászunk kifejezetten ragaszkodik, mert önmagukat hozamkorlátozzák és főleg, mert ezek a nagy beltartalmú, ásványos borok forrásai. A szétszórt elhelyezkedés előnye, hogy a változatos talaj és fekvés lehetőséget ad a kísérletezésre, mert ugyanazon szőlőfajták egészen más arcukat mutatják más-más adottságú dűlőkből szüretelve.
A weboldal cookie-kat használ, ezek segítségével biztosítjuk, mérjük és elemezzük az oldal használatát (szükséges cookie-k), valamint az Ön számára releváns reklámokat és információkat megjelenítjük (remarketing cookie-k). További információ az adatvédelmi tájékoztatóban. Részletes cookie beállítások