Magyar Bor Ünnepe logo
  • Köszöntők
  • Bemutatkozás
  • Fajtaborok
    • Bikavér
    • Olaszrizling
    • Pezsgő
    • Irsai Olivér
    • Kékfrankos
    • Furmint
  • Borrégiók
  • Eredmények
  • Sajtószoba
Tokaji Borrégió Pannon Borrégió Felső-Pannon Borrégió Felső-Magyarország Duna Borrégió Balaton Borrégió
  • Bikavér
  • Olaszrizling
  • Pezsgő
  • Irsai Olivér
  • Kékfrankos
  • Furmint

tokaj BORRÉGIÓ FAJTABORA:

Furmint

Kizárólag fehérbort adó borvidék. Száraz borai magas savtartalommal, összetett, jellegzetes illatokkal bírnak, sokszor kemények, de elegánsak. Ha késői szüretből, főleg ha túlérésből származnak, célszerű azokat három-négy éves korukig elfogyasztani. A nem túlérett, csak a teljes érésben, botritiszes bogyók nélkül szüretelt szőlő száraz bora nagy értékű, évtizedes potenciállal bír.

Tokaj termelői ma már olyan nagy számban kínálnak különleges minőségű borokat, ami szinte lehetetlenné teszi a teljes felsorolást. Így a teljesség igénye nélkül álljon itt néhány kitűnő termelő neve:

Béres, Szőlőbirtok, Gróf Degenfeld, Tokaj Hétszőlő, Disznókő, Szepsy István, Barta Pince, Demetervin, Kikelet – Berecz Stephanie, Holdvölgy, Dereszla, Andrássy Pincészet, Tokaj Nobilis, Bott Judit, Homonna Attila, Demeter Zoltán, Sauska Tokaj, Alana Pincészet, Royal Tokaj, Lenkey Géza és mások. 

Forrás: Dr. Mészáros Gabriella - Kalandozások a hazai borvidékek körül

A Furmint magas alkoholtartalmú bor, illata határozott, benne nagyon gyakran körte, birs, citrusok, alma és szegfűszeg keveredik. A vulkáni talaj adta mineralitás mellett, a bor lényegét adó savgerincének és testességének köszönhetően hosszan eltartható.

Furmint top 3

DÍJAZOTT

Szalóczi Pincészet

Szalóczi Tokaji Patócs Furmint - 2017, 2015
Édesapám 1993-ban kezdte vállalkozását nagyapámtól megörökölt szőlőterülettel, mely a Patócs dűlőben található. A terület vásárlásoknak és ültetvény telepítéseknek köszönhetően jelenleg már több mint 10 ha szőlő területet művelünk Tállya dűlőiben. 2014 óta a borokat “apa-fia” együttműködve készítjük. Borainkat mindig nagy odafigyeléssel készítjük és korszerű technológiával igyekszünk a legjobb minőség elérésére. A szőlő gondozásától a bor palackozásáig mindent magunk végzünk. A fiatalos gyümölcsös borok mellett megtalálhatóak a hagyományos érleléssel készítettek is.
2015-ben először készítettük el a Patócs furmintunkat. Ez az első dűlőszelektált száraz borunk. Azóta minden évben elkészítjük. Nagy biztatást jelentett számunkra, hogy Nagy Arany éremmel jutalmazták a helyi borversenyen, hiszen a Patócs furmintunk lett az egyetlen száraz bor, amelyik Nagy Arany minősítést kapott. 

díjazott

zsadányi pincészet

tökös máj dűlő - 2017

A Zsadányi Szőlőbirtok története egy tokaji kirándulással kezdődött 2000-ben, amikor még a Balaton-felvidéken keresgéltünk nyaralót a családnak. Az első tokaji látogatást azonban hamarosan komolyabb lépések is követték, hiszen egy pillanat műve volt megszeretni Tállyát és a környékét. A házhoz errefelé szőlő is jár, már a kezdetekkor 15-20 hektár volt a birtok mérete, amelyet még elsősorban gazdasági befektetésként kezeltünk.

5-6 év alatt a borvidék annyira a család életének részévé vált. A folyamatban komoly szerepet játszott az első dűlős borunk, a Görbe 2006-ból. Ez a bor indított el minket azon az úton, hogy feltérképezzük, megismerjük a korábban magas presztízsű, kiemelkedő adottságú tállyai dűlőket. Ennek érdekében egyre nagyobb hangsúlyt fektettünk a területekre, és egyre tudatosabban alakítottuk a birtok összetételét.

díjazott

Dudovics Pince

furmint - 2017


A többtagú családi pince együttes a XVII.-XVIII: században épült és mintegy hatszáz hl bor hagyományos, tölgyfahordós érlelésére alkalmas. Az érlelés ideális körülményit a vastag riolittufa falak, az évszázados nemespenész (Cladosporium Cellare) és az állandó 10-11 celsius fok hőmérséklet biztosítja.
A pincében hangulatos borozó van kialakítva, ahol 35 fő egyidejű vendéglátása lehetséges. A vendégek többfajta furmint, hárslevelű, muskotályos, szamorodni és aszú borokat kóstolhatnak.




közönségdíjazott

Kardos Borászat

Tokaji furmint - 2017

Családi gazdálkodásunk első tőkéje 1969-ben került elültetésre. Jelenleg 7 ha-on termelünk szőlőt, 3 település 6 dűlőjében. A területek Vulkanikus hegyvonulaton helyezkednek el, ezért agyagásványokban, kvarcban, zeolitban gazdag talaj biztosítja a mineralitását a boroknak. Időjárásunkat a meleg nyár, hosszú ősz és a hűvös tél jellemzi.
Szőlőfajtáink Furmint és Hárslevelűből áll. A furmint bora általában magas savtartalmú, de gondos szőlészeti munka mellett savai elegánsak. Illata határozott és kisebb koncentrációnál is fajtajelleges. Benne nagyon gyakran körte, birs és szegfűszeg keveredik. A vulkáni talaj adta mineralitás mellett a bor lényegét adó szép savai inkább azokat érintik meg, akik már a borok adta magasabb élményeket is képesek feldolgozni.

díjazott

TOKAJICUM Borház

Királygát Furmint - 2015

A 20 hektáros szőlőbirtok páratlan helyen terül el. Panorámáját a tokaji Kopasz-hegy Tarcalt érintő, déli fekvésű nyúlványa teszi pazarrá. A ma is szőlőtáblákkal övezett birtok – levéltári források szerint – hajdanán az Andrássy grófok birtoka volt. Szőlőterületeik kivétel nélkül első osztályú, híres történelmi dűlőkben találhatóak. Az ültetvények nagy része negyven éves vagy még öregebb. Az öreg tőkékhez főborászunk kifejezetten ragaszkodik, mert önmagukat hozamkorlátozzák és főleg, mert ezek a nagy beltartalmú, ásványos borok forrásai. A szétszórt elhelyezkedés előnye, hogy a változatos talaj és fekvés lehetőséget ad a kísérletezésre, mert ugyanazon szőlőfajták egészen más arcukat mutatják más-más adottságú dűlőkből szüretelve.

díjazott

füleky pincészet

Tokaji Furmint - 2015
A pincészet Füleky Györgyről, az Első Tokaji Bormívelő Egyesület alapító tagjáról kapta a nevét. A gyönyörűen felújított és restaurált birtokközpont a XVIII. századi barokk stílusú Füleky kúriával Bodrogkeresztúr központjában, a későgótikus templom, a hajdanvolt iskola és a plébániaépület közvetlen szomszédságában található.
Az 1998-ban alapított birtok területe ma 25 hektár a legjobb tokaji dűlőkben.
A szőlőben folyamatosan kísérletezünk, mindent megteszünk, hogy a lehető legjobban megismerjük területeink adottságait és a bennük rejlő lehetőségeket dűlőszelektált száraz borok készítésével. Fő szőlőfajtánk a furmint. Birtokborunk, dűlőszelektált-, késői szüretelésű- és aszúboraink közös jellemzője az egyensúly és az elegancia.
Birtokbor, legjobb dűlőinkből készült borok házasítása. Intenzíven virágos, gyümölcsös,
zöldfűszeres, enyhén fanyar illat mellett elegáns cseresség teszi vonzóvá. Kiváló, üde,
száraz bor, számos ételhez jól párosítható. Fehér húsokhoz, hal-, mediterrán- és
grillételekhez, könnyű sajtokhoz, sonkához 8-10 °C-ra behűtve ajánljuk. 

Díjazott

Árpád-hegy Pince

Tokaji Furmint - 2017
A pince Szerencsen található, a Vár feletti Árpád-hegyen, amelyről a nevét
is kapta. Családi tulajdonú szimpatikus kispince. A család egy kis pincével kezdték az Árpád-hegyen, melyhez folyamatosan vásároltak
újabbakat, míg végül a közelmúltban sikerült megszerezni a mostani patinás
pincét, melyet folyamatosan újítgatnak, csinosítanak.
13 hektár szőlőterülettel rendelkeznek, azonban jelenleg ebből csak
valamivel több, mint a fele termő, olyan kiemelt dőlőkben, mint a Király, a
Mézes Mály, a Zafír és a Veresek. A furmintra és a hárslevelűre helyezik a hangsúlyt, de foglalkoznak
sárgamuskotállyal és kövérszőlővel is, kis palackszámú tételeket készítenek.
2017-ben Ádám volt az egyike annak a három tehetséges, feltörekvő
borásznak, akik megkapták a Gál Tibor Emlékdíjat.

FURMINT TOP 10

Kardos Tokaji Furmint - 2017

Szalóczi Tokaji Patócs Furmint - 2017

Tokajicum - Királygát Furmint 2015

Füleky Tokaji Furmint - 2015

Zelnik Furmint Selection - 2017

Somszög - 2017

Tokaji Furmint Árpád Hegyi Pince - 2017

Szalóczi - Patócs Furmint - 2015

Zsadányi Tökös Máj dűlő 2017

Dudovics Pince Furmint - 2017

Previous Next

kövess minket

Ismerjétek meg közelebbről a furmintot, aktuális videónk főszereplőjét!
Az olaszrizling a leggyakoribb fehérbor szőlőféle és az egyik legfinomabb bor Magyarországon. Ezt a szőlőfajtát termesztik legnagyobb területen hazánkban, így több helyszínen is beszélgettünk szakértő borászokkal erről a közkedvelt borról. Ha te is szereted az olaszrizlinget, ne hagyd ki aktuális videónkat!
Marton Adrienn is beszámolt arról, milyen élményekkel távozott az októberi Magyar Bor Ünnepe eseményről. Olvassátok el tapasztalatait és osszátok meg velünk, hogy nektek mi jut eszetekbe Tállyáról! http://bit.ly/2r6QHm0
Az Irsai Olivér az ország egyik legnépszerűbb bora, amely már nemzetközi ismertségre is szert tett. Ha te is szereted ezt a különleges hazai fehérbort, akkor ne hagyd ki aktuális videónkat!
Videósorozatunk aktuális részében a pezsgő történetét elevenítettük fel, és azon belül is kiemelten foglalkozunk a hazai pezsgőkészítés hagyományával, kevésbé és már jól ismert tradíciókkal. Ismerjétek meg ti is jobban a pezsgőt, ami nem csupán az ünnepek, hanem a mindennapok itala! :)
Mindenkinek nagyon köszönjük, hogy velünk tartott a záróeseményen, Tállyán. Nézzétek meg ezt a videót, amely kicsit feleleveníti a hétvége hangulatát :)
Tudjátok hol van a Európa földrajzi középpontja? Természetesen Tállyán! :) Legalábbis az egyik biztosan, mert ezt a nevet több település is magának vallja. Tudjátok, hogy hol van a többi középpont?
A főként Tokaj-hegyalján és Somlón termelt furmint jellemzően magas alkoholtartalmú bor, illata határozott, benne körte, birs, citrusok, alma és szegfűszeg keveredik. Szép őszi napokra remek választás!
A tállyai bor régóta és messzeföldön híres, erről szól egy anekdota miszerint IV. Piusz pápa a tridenti zsinat idején megkóstolta a tállyai bort, és ezt a kijelentést tette: „Summum Pontificem talia vina decent!”, ami annyit tesz „Őszentségének ilyen (tállyai) bor dukál.” Találkozzunk szombaton Tállyán, és kóstoljuk együtt a jobbnál jobb furmintokat!

partnereink

  • Információ és jelentkezés Borászoknak
  • adatkezelés
  • cookie beállítások
  • sajtószoba
© a magyar bor ünnepe, tállyáért egyesület, sajtókapcsolat: info@magyarborunnepe.hu
Elfogadom

A weboldal cookie-kat használ, ezek segítségével biztosítjuk, mérjük és elemezzük az oldal használatát (szükséges cookie-k), valamint az Ön számára releváns reklámokat és információkat megjelenítjük (remarketing cookie-k). További információ az adatvédelmi tájékoztatóban. Részletes cookie beállítások

Adatvédelmi beállítások
Remarketing cookie-k
Ezek a cookie-k a honlapunkon harmadik felek által elhelyezett cookie-k. A cookie-k lehetővé teszik számunkra, hogy személyre szabott hirdetéseket generáljunk más webhelyeken, amelyek olyan információkon alapulnak, mint például a weboldalunkon lévő oldallátogatások. Webhelyeink harmadik féltől származó szolgáltatásokhoz való cookie-kat is elhelyezhetnek, például közösségi médiához
Google Analytics
Facebook Pixel
AdWords
Feltétlenül szükséges cookie-k
Ezen cookie-k szükségesek ahhoz, hogy megfelelően működő weboldalt nyújthassunk Önnek, lehetővé téve az általunk kínált szolgáltatások igénybevételét. Ha ezek a cookie-k le vannak tiltva, akkor nem fogja tudni használni a weboldalunkat.
Tájékoztató és felugró cookie-k