Magyar Bor Ünnepe logo
  • Köszöntők
  • Bemutatkozás
  • Fajtaborok
    • Bikavér
    • Olaszrizling
    • Pezsgő
    • Irsai Olivér
    • Kékfrankos
    • Furmint
  • Borrégiók
  • Eredmények
  • Sajtószoba
Tokaji Borrégió Pannon Borrégió Felső-Pannon Borrégió Felső-Magyarország Duna Borrégió Balaton Borrégió
  • Bikavér
  • Olaszrizling
  • Pezsgő
  • Irsai Olivér
  • Kékfrankos
  • Furmint

EGER BORRÉGIÓ FAJTABORA:

BIKAVÉR

Eger igazán gazdag középkori múlttal rendelkező borvidék. A szőlőtermesztésben nagy szerepet játszott az I.István által alapított egri püspökség. A püspökségre költöző szerzetesek magukkal hozták hazájukból az ott honos szőlőfajtákat is.A fehérborok készítése török hódoltság ideje alatt jellemezte a vidéket később a rácok hozták magukkal a vörösbor készítés technológiáját.A lakosság csaknem 1000 éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel olyan kiváló borokat termelve, mint az Egri Bikavér, az Egri Leányka, Debrői Hárslevelű.A legöregebb borospincék kora a 400 évet is meghaladja, de napjainkban is vájnak még új pincéket. Ezért nyugodtan mondhatjuk azt, hogy Eger a borok bástyája.Az Egri borvidék legjelentősebb pincészetei a Bolyki Pincészet,St.Andrea,Ostoros Pincészet.

Július 5-én Egerben zajlott a Magyar Bor Ünnepének első, Bikavér fordulója. A különleges és egyedi Bikavér kóstolón több, mint húsz egri és szekszárdi borász vett részt, és szavazott a három „legbikavérebb” Bikavérre.

Bikavér top 3

díjazott

PETRÉNY WINERY - egri bikavér

EGER 2014

A családunk nemzedékek óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel saját fogyasztásra. Ez adott ihletet a 2002-ben elkezdett szőlészet és borászat modern, de mégis hagyományokra épülő fejlesztésére. Jelenleg közel 100 hektáron gazdálkodunk, melynek nagy része új telepítésű, kis terhelésű, kiváló fekvésű és jó talajon lévő ütetvény. Meggyőződésünk, hogy a jó bor alapja a kiváló minőségű szőlő, amit csakis gondos műveléssel lehet a tőkéről megszerezni. Az érett, kizárólag egészséges szőlőt természetes, hagyományos technológiával, a lehető legtisztább körülmények között erjesztjük. A borok fejlődését tradicionális tölgyfahordók és jó klímájú pince – a régió első kóser pincéje - segíti. Szeretnénk, hogy minél több fogyasztó megismerje és megkedvelje a borainkban rejtőző gyümölcs ízét és a borvidék talajának, klímájának évszázadok óta őrzött egyedi zamatát.

DÍJAZOTT

TAKLER BORBIRTOK - bikavér

SZEKSZÁRD 2016

Egy klasszikus családi birtok vagyunk, melyet Takler Ferenc két fiával vezet több mint 20 éve. 80 hektár saját szőlőterületen gazdálkodunk a borvidék legkiemelkedőbb dűlőiben. Amióta borászkodunk, büszkén és bizalommal fordulunk a helyi fajták irányába, legyen az Kadarka, Kékfrankos vagy éppen a Bikavér, amely leginkább meg tudja mutatni mit is jelent a Szekszárdi bor egy palackba töltve. Rengeteg elismerést és piaci sikert köszönhetünk a Bikavérnek, amely úgy érezzük hogy egyre inkább megtalálja megérdemelt helyét, nemcsak a hazai de lassan Európa borpalettáján is.


DÍJAZOTT

ESZTERBAUER PINCÉSZET - Tüke

SZEKSZÁRD 2016
Az 1746-os szekszárdi levéltári adatokban már szerepel a szőlőművelő Eszterbauer család, melynek 10. generációja Eszterbauer János, aki Pálinkás Laci borász segítségével működteti a tradíción alapuló borászati vállalkozást. Termőterületeik a Pannon borrégióhoz tartozó szekszárdi történelmi borvidék legnevesebb völgyeiben a,Tót-völgyben,Cinkában,Porkoláb-völgyben és a Palánki hegyen fekszenek. A szekszárdi adottságoknak megfelelően kínálatuk nagy részét a vörös fajták adják, zászlós boruk a Szekszárdi Kadarka. Őseik tiszteletének jeléül a XIX. és XX. század szekszárdi „paraszt-polgári” világának megtestesítőit, a már másvilágra költözött nagyszüleiket és dédszüleiket jelenítik meg borcímkéiken.

KÖZÖNSÉGDÍJAZOTT

BODRI PINCÉSZET - faluhely

szekszárd 2015
A Bodri Birtok egy önálló világ Szekszárd, Faluhely-dűlőben, ahol egy tavacska környezetében áll a birtokközpont. Itt található a borászat, az étterem, a látványkonyha, borbíráló-központ és parkolók autóknak, lovaknak, helikopternek. Monumentális, félmillió rusztikus téglából épült pincénk, mely jelenleg a legnagyobb Közép-Európában, 300 borkóstoló vendég fogadására alkalmas. OPTIMUS a’la carte éttermünk a tradicionális magyar konyhát mutatja be és párosítja a Bodri borokkal. Szálláshelyekkel is rendelkezünk, melyek előzetes foglalással vehetőek igénybe.

Eger TOP 10

ESZTERHÁZY PINCÉSZET - EGER - 2016

VILLA WANDA BORMANUFAKTÚRA - EGER - 2015

SCHIEBER PINCÉSZET- SZEKSZÁRD - 2015

SEBESTYÉN PINCE - SZEKSZÁRD - 2016

SZENT GAÁL PINCÉSZET - SZEKSZÁRD - 2016

VIDA CSALÁDI BORBIRTOK- SZEKSZÁRD - 2013

BODRI PINCÉSZET- SZEKSZÁRD - 2015

TAKLER BORBIRTOK- SZEKSZÁRD - 2016

ESZTERBAUER PINCÉSZET- SZEKSZÁRD - 2016

PETRÉNY WINERY- EGER – 2014

Previous Next

kövess minket

Ismerjétek meg közelebbről a furmintot, aktuális videónk főszereplőjét!
Az olaszrizling a leggyakoribb fehérbor szőlőféle és az egyik legfinomabb bor Magyarországon. Ezt a szőlőfajtát termesztik legnagyobb területen hazánkban, így több helyszínen is beszélgettünk szakértő borászokkal erről a közkedvelt borról. Ha te is szereted az olaszrizlinget, ne hagyd ki aktuális videónkat!
Marton Adrienn is beszámolt arról, milyen élményekkel távozott az októberi Magyar Bor Ünnepe eseményről. Olvassátok el tapasztalatait és osszátok meg velünk, hogy nektek mi jut eszetekbe Tállyáról! http://bit.ly/2r6QHm0
Az Irsai Olivér az ország egyik legnépszerűbb bora, amely már nemzetközi ismertségre is szert tett. Ha te is szereted ezt a különleges hazai fehérbort, akkor ne hagyd ki aktuális videónkat!
Videósorozatunk aktuális részében a pezsgő történetét elevenítettük fel, és azon belül is kiemelten foglalkozunk a hazai pezsgőkészítés hagyományával, kevésbé és már jól ismert tradíciókkal. Ismerjétek meg ti is jobban a pezsgőt, ami nem csupán az ünnepek, hanem a mindennapok itala! :)
Mindenkinek nagyon köszönjük, hogy velünk tartott a záróeseményen, Tállyán. Nézzétek meg ezt a videót, amely kicsit feleleveníti a hétvége hangulatát :)
Tudjátok hol van a Európa földrajzi középpontja? Természetesen Tállyán! :) Legalábbis az egyik biztosan, mert ezt a nevet több település is magának vallja. Tudjátok, hogy hol van a többi középpont?
A főként Tokaj-hegyalján és Somlón termelt furmint jellemzően magas alkoholtartalmú bor, illata határozott, benne körte, birs, citrusok, alma és szegfűszeg keveredik. Szép őszi napokra remek választás!
A tállyai bor régóta és messzeföldön híres, erről szól egy anekdota miszerint IV. Piusz pápa a tridenti zsinat idején megkóstolta a tállyai bort, és ezt a kijelentést tette: „Summum Pontificem talia vina decent!”, ami annyit tesz „Őszentségének ilyen (tállyai) bor dukál.” Találkozzunk szombaton Tállyán, és kóstoljuk együtt a jobbnál jobb furmintokat!

partnereink

  • Információ és jelentkezés Borászoknak
  • adatkezelés
  • cookie beállítások
  • sajtószoba
© a magyar bor ünnepe, tállyáért egyesület, sajtókapcsolat: info@magyarborunnepe.hu
Elfogadom

A weboldal cookie-kat használ, ezek segítségével biztosítjuk, mérjük és elemezzük az oldal használatát (szükséges cookie-k), valamint az Ön számára releváns reklámokat és információkat megjelenítjük (remarketing cookie-k). További információ az adatvédelmi tájékoztatóban. Részletes cookie beállítások

Adatvédelmi beállítások
Remarketing cookie-k
Ezek a cookie-k a honlapunkon harmadik felek által elhelyezett cookie-k. A cookie-k lehetővé teszik számunkra, hogy személyre szabott hirdetéseket generáljunk más webhelyeken, amelyek olyan információkon alapulnak, mint például a weboldalunkon lévő oldallátogatások. Webhelyeink harmadik féltől származó szolgáltatásokhoz való cookie-kat is elhelyezhetnek, például közösségi médiához
Google Analytics
Facebook Pixel
AdWords
Feltétlenül szükséges cookie-k
Ezen cookie-k szükségesek ahhoz, hogy megfelelően működő weboldalt nyújthassunk Önnek, lehetővé téve az általunk kínált szolgáltatások igénybevételét. Ha ezek a cookie-k le vannak tiltva, akkor nem fogja tudni használni a weboldalunkat.
Tájékoztató és felugró cookie-k